Att välja skolryggsäck

Utseendet på ryggsäcken kan vara avgörande för om barnet kommer att använda den eller inte, men det är också viktigt att du väljer rätt ryggsäck till ditt barn. Barn kan tryggt bära en vanlig skolryggsäck, men den ska vara individuellt anpassad till barnets rygg. Det är därför bra om barnet följer med när man ska välja ryggsäck.

Prova ryggsäcken tillsammans med barnet

Det första man bör göra innan barnet provar ryggsäcken är att lägga i några böcker, för att få lite vikt i ryggsäcken. På så vis ser man hur ryggsäcken kommer att sitta på barnets rygg, och kan anpassa den individuellt. Barnet skall också kunna röra sig fritt med både armar och ben. Därför är det viktigt att ryggsäcken inte är för bred eftersom det hindrar armrörelserna. Den får inte heller hänga ned på rumpan, utan ska sluta längst ned på ryggen för att inte hindra benrörelserna. En bra tumregel är att ryggsäcken inte ska vara bredare än axlarna och inte gå längre ned än till korsryggen.

Stabiliserar med remmar

På en bra skolryggsäck finns det ett väl utformat bärsystem. Axelremmarna bör vara formsydda, det vill säga vara insvängda så att de inte glider av de smala barnaxlarna, och vara välvadderade. Ryggsäckens rygg bör också vara vadderad och formad efter barnets rygg. Den bör även ha bröstrem och midjerem. Bröstremmen håller axelremmarna på plats, och midjeremmen stabiliserar ryggsäcken i sidled, vilket är utmärkt när barnet ska cykla till skolan.

Praktisk indelning

Dessutom bör ryggsäcken vara praktisk. Facken ska vara anpassade efter behovet, ryggsäcken ska vara enkel att öppna för de minsta barnen och den ska ha många synliga reflexer.

Inte bära för tungt

För barn under 10 år anses det rimligt att bära upp till 10 procent av den egna kroppsvikten. Det är med andra ord viktigt att barnet inte bär alla sina böcker till och från skolan varje dag, utan lämnar dem som inte behövs i skolan eller hemma. För barn som är äldre än 10 år är det rimligt att bära upp till 17 procent av den egna kroppsvikten, medan en vuxen i bra form kan bära cirka 33 procent av den egna kroppsvikten.

Se även http://media.trygghansa.se/for-tung-ryggsack-skadar-barn-varning-infor-skolstarten/

Här får du lite råd som vi hoppas skall göra det lite lättare att välja ryggsäck.